Co odradí generaci Z?

Tento článek je pokračování v tomto tématu. Na předcházející článek můžete kliknout sem (Generace Z, 1. část) a sem (Generace Z, 2. část).

VIII. Ne-ocenění: 

V dnešní době nikdy nedokážeme udělat „dost“. Ať už v práci nebo ve škole, Generace Z neustále poslouchá o tom, jací jsou neschopní, nedostateční, hloupí a jiné. Soutěživost je jedna z největších hodnot této doby a to často vede k frustraci. Církev by měla být bezpečným útočištěm milosti, kde jsou lidé ocenění za to, kým jsou. Kdy jsi naposledy odměnil nebo pochválil svůj tým za dobře odvedenou práci? Co kdybys pozval svůj pracovní tým na večeři jako odměnu za jejich službu?

IX. Ticho v těžkých otázkách: 

Tato generace se připravuje na to, aby dělala těžká rozhodnutí. Hledají odpovědi na těžké otázky: jak si vybrat partnera/ku? Jak si najít dobrou práci? Jak spravovat finance? Co se sexem? Drogy? Rodina? Děti? Mohl bych pokračovat, ale asi mi rozumíte. Musíme iniciativně otevřít tyto a další otázky a dát na ně otevřené odpovědi, i když to znamená otevřít svoje soukromí a ukázat „špinavou kuchyň“. Jestli církev o těchto věcech nemluví, jiní budou (ano, ta „zlá“ kultura, kterou jsme výše uvedli).

X. Veřejné mínění: 

Jedna otázka, kterou se vedení našeho sboru často ptá, je: „Kdyby dnes Církev Bratrská v Žilině zmizela, kdo by si to všiml?“ Jako Církev potřebujeme být angažovaní v dění našeho města/vesnice a být přínosem pro naše okolí. Naděje, kterou máme v Ježíši, nemusí čekat na dalekou budoucnost, ale uzdravovat a obnovovat naše okolí už dnes. Jestli nejsme schopní sloužit našemu okolí, proč by tam někdo chtěl být?

XI. Mnoho řečí – málo skutků: 

Myslím si, že toto je hřích každého vedoucího. Máme velké plány a touhy, věci, co bychom chtěli dělat, tak pro to nadchneme lidi, ale potom nejsme schopní to zrealizovat. Toto je pro každého (asi nejen pro generaci Z) velmi frustrující a vede ke zklamání. Je lepší nastavit nižší očekávání a potom přinést větší výsledky a to nejen kvůli nim, ale i kvůli tobě (protože i ty můžeš být zklamaný ze selhání).

XII. Neschopnost se přizpůsobit: 

Slyšel jsi už někdy ve sboru větu „ale vždycky se to takhle dělalo!“? Já jsem to slyšel už příliš mnohokrát a víš co? Ne! Nedělalo se to vždycky tak! Orgán byl kdysi revoluce, proti které se církev postavila. Většina církevních otců a reformátorů byla proti používání hudby a hudebních nástrojů na bohoslužbách. Hymny a kancionály jsou relativně moderní věc, protože předtím byl gregoriánský zpěv jediný akceptovaný způsob uctívání v kostele. Církev se musela v historii přizpůsobit různým změnám a stejně se my dnes musíme přizpůsobit nebo se staneme fosiliemi!

Vedoucí, nezapomeňme na tuto generaci! Jestli máme hlásat evangelium všemu stvoření (Mk. 6:15) znamená to, že igenerace Z potřebuje slyšet Kristovo evangelium a jestli ji naše způsoby odradí od toho poselství, musíme změnit naše způsoby. Změna může být těžká, ale ovoce je krásné a sladké!

Zdroj: http://tosavealife.com/faith/12-reasons-millennials-church/

José, původem ze Španělska, je vedoucím mládeže v CB-Žilina (SK). Mimo jiné vede mládežnickou komunitu re.focus, kde slouží slovem, vede misijní skupinu a "hraje worship". José se naučil velmi rychle (za 6 měsíců) plynule slovensky, momentálně studuje na TCM.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Na našem webu používáme soubory cookie

Potvrďte prosím, zda přijímáte naše sledovací soubory cookie: Google Analytics, Facebook Pixel. Sledování můžete také odmítnout, takže můžete nadále navštěvovat naše webové stránky bez odesílání jakýchkoli dat službám třetích stran.