Známí podcasteři se hned začátkem roku 2024 pustili do nové, poměrně dlouhé série, věnované Modlitbě Páně. V deseti epizodách se věnují jejím různým aspektům.

V úvodní 1. části nám představují své záměry s touto modlitbou. Nejde jim o teologii modlitby jako takové, ale konkrétně o tuto jednu modlitbu. Je natolik známá, že její slova jsou prý nejvíc vyslovované slova na celém světě přes dva tisíce let. Dokonce se stala natolik součástí naší kultury, že vzniklo podstatné jméno Otčenáš jako její název, jako zaběhnuté slovo, které běžně lidé používají pro označení této modlitby. A jak říká José, nejen ve slovenštině, ale i ve španělštině to funguje stejně. 

To však zároveň vede k tomu, že je tak populární, že se tím snižuje její význam a přístup k ní se stává povrchní. A to nejen u běžných lidí, ale i u křesťanů. Záměrem této série tedy je, podívat se na ní opět s větší vážností a jít víc do hloubky. 

Na základě textu v Lukáši 11, 1 se autoři věnují tomu, proč se učedníci chtěli naučit modlit. Židé měli jednak Žalmy, jednak se až třikrát denně modlili modlitbu Šma Jizrael (Slyš Izrael). Ale možná i oni si uvědomovali prázdnotu takto vykonávaných modliteb. Ve své žádosti k Ježíši uvádějí, že se chtějí naučit modlit tak, „jako tomu učil své učedníky i Jan.“ Bylo to tedy něco jiného, něco nového, co je zaujalo a o co stáli. 

V Matouši 6. kapitole jim dává Ježíš k Modlitbě Páně krátký proslov. Nemají se modlit jako pokrytci na obdiv druhým a nemají se modlit mnohoslovně. Tady se podcasteři zastavují a zdůrazňují, o co tady jde. Modlitba Páně (jako i jiná modlitba) je jedinečný rozhovor s Bohem. Proto bychom mu měli věnovat patřičnou pozornost. Měl by to být osobní, intimní rozhovor v tichu, ne někomu na očích. A co se týká počtu slov… José zdůrazňuje, že nemáme manipulovat Boha a „žadonit“ na něm svá přání, ale ani si nemáme myslet, že Bůh už přece dávno všechno ví, to znamená, že už se vůbec nemusíme modlit. Ideální stav je někde uprostřed. Jsme spolu zapojeni do vztahu a rozhovoru s Bohem. Aktivně přidáváme k tomu, co Bůh už začal v našem životě.

V následujících epizodách rozebírají jednotlivé části modlitby Páně a v poslední 10. části odpovídají na otázky posluchačů. 

Celou sérii si můžete vyslechnout tady:

https://zabudnutecesty.podbean.com/?s=Ot%C4%8Den%C3%A1%C5%A1

Cílem leaderXpress je tvořit komunitu lídrů, kteří se mezi sebou podělí o to nejlepší ze svých zdrojů, zkušenosti a know-how.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Na našem webu používáme soubory cookie

Potvrďte prosím, zda přijímáte naše sledovací soubory cookie: Google Analytics, Facebook Pixel. Sledování můžete také odmítnout, takže můžete nadále navštěvovat naše webové stránky bez odesílání jakýchkoli dat službám třetích stran.