Pokud je naše doba něčím známá, je to touhou po nezávislosti. Chceme být svobodní, nezávislí, nespoutaní. Vyhýbáme se vázanosti, ať už je to s naším mobilním operátorem nebo s naším partnerem/kou, protože co mi dnes vyhovuje, zítra nemusí. Proč bych se zavazoval na něco déle, když nevím, jestli v té daleké budoucnosti to pořád budu chtít?

Nezávislost je příjemná, potřebná a je součástí dospívání. Avšak nemůžeme tam končit.

Na začátku našich životů jsme závislé bytosti. Jsou tu jiní lidé, ti, kteří pro nás zabezpečují jídlo, střechu nad hlavou, vzdělávání a všechny ostatní potřebné věci k tomu, abychom mohli plnohodnotně fungovat. Za to vděčíme rodičům, širší rodině, učitelům a podobně.

Avšak během dospívání se tato závislost postupně přeměňuje na nezávislost. Najednou to, co bylo předtím samozřejmostí, už tak nevnímáme. Nezpochybnitelná autorita rodičů a učitelů je najednou o hodně křehčí než předtím. Kdo z nás si nedovolil během těch let hulákat na svoje rodiče, že vůbec neví nic o životě? Kdo z nás si nemyslel, že je nejmoudřejší na světě a že ti učitelé absolutně nic neví? (Pokud jsem v tom sám, možná tenhle článek nepotřebuješ číst… ale věřím, že budeme upřímní 🙂

Součástí dospívání je přechod od závislosti k nezávislosti. Ale nezávislost není posledním krokem v našem psychologickém vývoji. K tomu, abychom mohli být zdraví jednotlivci v společnosti, potřebujeme překonat období nezávislosti a postupovat k poslednímu kroku: vzájemná závislost.

Vývoj lídra

Psychologický vývoj člověka je možné odpozorovat i ve oblasti leadershipu (vůdcovství). Zkus se podívat na tyto tři prezentace a zkoumat svůj vlastní příběh jako vedoucí:

  1. Honza je mladý vedoucí. Tento rok přebral vedení dorostu, protože bývalý vedoucí se stal vedoucím mládeže. Honza se však necítí jistý ve své pozici, a tak se pořád ptá svého bývalého vedoucího na názor: „Co si myslíš o této sérii témat? Jak bys udělal skupinky? Kolik písní bychom měli mít na chválách? Jak dlouho má trvat aktivita?“ 
  2. Matěj se svým týmem pravé založil nový sbor. Všichni okolo něho se radují z toho, že začíná nová práce. Jeho bývalý sbor mu fandí a nabízí mu finanční i personální podporu během prvních tří let, aby jim pomohli. Taktéž mu chtějí poradit ohledně nastavení nějakých prvních kroků. Matěj si však myslí, že to umí nejlépe a chce být samostatný. Chce následovat svoji vizi a svoje plány a chce ukázat všem, že to dá. A tak odmítne pomoc od svého původního sboru.
  3. Fana je vedoucí mládeže. Do svého týmu zavolal smíšenou skupinu lidí, kteří touží sloužit svému okolí. Fana však není nejlepší ve vyučování, i když se to od něho očekává jako od vedoucího. Ale za to si zavolal do svého týmu Míšu, která umí výborně zaujat lidi a odevzdat jim pravdy z Písma. Fana se necítí ohrožený tím, že Míša má dar na vyučování, ale raduje se, že cíl (vyučovat Bibli) je splněn na nejlepší možné úrovni, zatímco on se může soustředit na ty věci, ve kterých on vyniká. Díky tomu dostává skupina tu nejlepší možnou starostlivost.

Všechny příběhy, jména a situace jsou vymyšlené. Ale věřím, že pokud bychom změnili jména a okolnosti, našli bychom se tam. Minimálně vím, že já se tam najdu (možná proto, že jsem je psal a do toho jsem asi vkládal podvědomě kus …)

Moje pointa není odsoudit „Honzu“ a „Matěje“. Není ani důležité teď zkoumat motivy, díky kterým dělají to, co dělají (strach, hrdost, sobectví nebo vzdor…) To, co tyto příběhy ukazují je míra vyspělosti a zdraví vedoucího.

Zdravý lídr buduje mosty, zatím co sobecký lídr je ničí. Zdravý lídr myslí na to, co je nejlepší pro ostatní, zatímco sobecký lídr myslí na to, co je nejlepší pro něho. 

Bůh nás volá, abychom byli dobrými vedoucími, kteří „kladou svůj život“ za druhé (parafráze z Janova evangelia, 10:11). Také Ježíš nám svým životem ukazuje příklad zdravého lídra. Ježíš nebyl závislý na druhých, ale stejně tak nebyl nezávislý (ve smyslu, že by vzdoroval nebo by kráčel jako „osamělý jezdec“ po Izraeli). Ježíš byl vzájemně závislý lídr – tak jak na svém Otci a Duchu svatém, tak i na svých učednících.

Pokud chceme být zdraví vedoucí, potřebujeme se posunout od závislosti k nezávislosti a potom ještě k vzájemné závislosti. Pokud se dnes nacházíš uprostřed závislého nebo nezávislého vedení, moje pointa není tě zdeptat, ale povzbudit tě, aby si rostl a dál vyvíjel svůj leadership. Důležitější než to, kde jsi dnes je to, kde budeš zítra!

* Inspirované knihou LIDERhAZalGO od autora Edmundo Hernández, 2020.

Autor fotky: Miguel Á. Padriñán na Pexels

José, původem ze Španělska, je vedoucím mládeže v CB-Žilina (SK). Mimo jiné vede mládežnickou komunitu re.focus, kde slouží slovem, vede misijní skupinu a "hraje worship". José se naučil velmi rychle (za 6 měsíců) plynule slovensky, momentálně studuje na TCM.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Na našem webu používáme soubory cookie

Potvrďte prosím, zda přijímáte naše sledovací soubory cookie: Google Analytics, Facebook Pixel. Sledování můžete také odmítnout, takže můžete nadále navštěvovat naše webové stránky bez odesílání jakýchkoli dat službám třetích stran.