Síla vítězů spočívá v jejich postoji, ne talentu.

To, jestli je někdo dobrý lídr, nestojí jen na jeho talentu, zručnostech, dobré komunikaci nebo know-how. Hlavně talent se často přeceňuje. Ve „výbavě“ dobrého lídra jsou i jiné, životně důležité věci. Právě těmto věcem se chci věnovat ve svém mini seriálu. Dnešním tématem je postoj.

Jaký problém?

Před několika lety jsem se zúčastnil jedné poměrně velké konference. Jak se na akci takovéhoto rozsahu dalo čekat, za tým-lídrem každou chvíli chodili členové týmu a vysvětlovali, co všechno nefunguje: „Šéfe, máme problém…“ Správy o problémech, které vznikaly, neměly konce. Šéfkovi v jednu chvíli došla trpělivost a vyhlásil: „Od teď už nechci slyšet, že máme problém. U nás problémy neexistují. Slovíčko problém vyměňte za příležitost. Od teď nemáme problémy, ale příležitosti.“ Po nějaké době znovu přišel za tímto lídrem některý z dobrovolníků s další Jobovkou. Už-už se nadechl s úmyslem říct svému vedoucímu o problému, kterému čelí, když v tom zřejmě zahlédl nějaký tik v jeho oku a tak pohotově řekl: „Šéfe, máme příležitost zrušit seminář, protože řečník volal, že nemůže přijít.“

Ale teď vážně.

Spisovatel a motivační řečník Denis Waitley říká: „Síla vítězů nespočívá ve vrozeném daru, ve vysokém IQ nebo v talentu. Síla vítězů spočívá v jejich postoji, ne talentu.“ (V angličtině to zní trochu líp: „The winner’s edge is in the attitude, not aptitude.“) Postoje jsou naší hnací silou. Je to náš způsob myšlení, který ovlivňuje naše rozhodnutí. Definuje to, jak přistupujeme k životu, úkolům či lidem. S nesprávnými postoji zůstane tvůj talent či potenciál nerozvinutý, bezcenný. A co je dost vážné, mizerné postoje dokážou celkem efektivně rozložit nejen tebe, ale i jakýkoli tým, ve kterém působíš. A to bez ohledu na tvůj talent.

Uvedu zde jeden možný (trochu zjednodušený) scénář. Dejme tomu, že je člověk, který má dobré a revoluční nápady. Jeho postoj v komunikaci s lidmi je: „Je důležité být sám sebou. Budu komunikovat tak, jak to právě cítím. Jinak je to pokrytecké.“ Takovýto postoj může znamenat mnoho věcí a není nutně špatný. Předpokládejme však, že jeho následkem by tento člověk na svůj tým neustále přenášel svoje emoce, urážel by je, komunikoval by nekonstruktivně. V takovém případě se může stať, že tento člověk sice má dobré nápady, ale neumí (nechce) si lidi získat a tak svoje nápady neprosadí. Je mu na nic talent i nápady.

Kde se to bere?

Víš, které faktory formují naše postoje? Uvedu zde jen několik z nich:

  • Osobnost, kdo jsem. Jsem více orientovaný na úkoly nebo na lidi? Jsem systematický nebo spontánní?
  • Prostředí, co mě obklopuje. Jsem mezi lidmi, kteří jsou takoví, jaký chci jednou být? Jací jsou moji přátelé? Kde trávím čas? Jakou mám rodinu?
  • Slova, které poslouchám. Koho rady a názory poslouchám od rána do večera? Jaké knihy čtu? Koho názory beru za své?
  • Sebevědomí, jak se vnímám. Věřím, že mám co dát lidem nebo potřebuji, aby mě lidé neustále ujišťovali? Mám pocit, že lidé kolem mne mě už nemají co naučit?

Co s tím?

Mám pro tebe výzvu.

  1. Sedni si nad prázdnou A4 a napiš si svých 5 nejsilnějších postojů, hesel nebo osobních zásad.
  2. Přemýšlej nad nimi. Odkud si je získal? Které faktory tě ovlivnily? Jaké výsledky dosahují lidé, kteří se nimi řídí? Jsou to postoje těch, kteří jsou tvým vzorem?  Vyjadřuje se k tomu Bible? Existují lepší postoje, kterými bys mohl/la nahradit ty současné? Jak je můžeš změnit?
  3. Sedni si nad tuto A4 se svým mentorem (šéfem, vedoucím, kazatelem,…) a popros ho o jeho/její komentář. Budeš překvapený/á.

Jestli jsi tým-lídr, mám na tebe otázku. Kterých 5 zásadních postojů si všímáš u člověka, když zvažuješ jeho začlenění do týmu?

Hledáš nějaké typy na zdravé postoje? Posluž si: „Nic nečiňte ze ctižádostivosti ani pro marnou slávu, ale radši v pokoře pokládejte jedny za vyšší než sebe a nevyhledávejte jen svoje zájmy, ale i zájmy druhých.“ (Fil. 2:3-4) Nebo: „Cokoli děláte, dělejte z celé duše jako Pánovi, a ne jako lidem.“ (Kol. 3:23) A nezapomeň. S talentem se buď narodíš nebo ne. Ale postoje si vytváříš, ty jsou na tobě.

Hawk!

PS: Jestli máš chuť (je to typický Hollywood) a možnost, podívej se na film Eddie the Eagle (2016), který zachytává skutečný příběh britského olympijského skokana na lyžích, který to na světovou olympiádu dotáhl jen několik měsíců po tom, co se začal učit skákat na lyžích. Nevěříš? Vygoogli si ? Ve filmu je krásně zachycený kontrast v postojích a talentu Eddieho a jeho trenéra, ex-skokana na lyžích.

Janči byl více než deset let zapojen do služby mladým lidem jako na lokální, tak i národní úrovni. Momentálně vede nový církevní sbor "Za Kostolom" v Žilině (SK).

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Na našem webu používáme soubory cookie

Potvrďte prosím, zda přijímáte naše sledovací soubory cookie: Google Analytics, Facebook Pixel. Sledování můžete také odmítnout, takže můžete nadále navštěvovat naše webové stránky bez odesílání jakýchkoli dat službám třetích stran.