Mnozí z vás znají příběh Charlese Spurgeona. Jako 19-letý byl povolán za pastora historického sboru v Londýně a pod jeho kázáním Bůh způsobil pozoruhodné probuzení. Během své 38-leté služby Spurgeon pravidelně kázal před zaplněným hledištěm. V době jeho smrti měl jeho sbor Metropolitan Tabernacle více než 5 300 členů.

Ale jakkoliv byl Spurgeon nadaný, bylo by nesprávné myslet si, že tisíce lidí, které se připojily k jeho sboru, se obrátily díky jeho evangelizačním kázáním. Naopak, zásluhy připisoval svému sboru. Na shromáždění skotských kazatelů se Spurgeon jednou podělil:

Někdo se mě ptal, jak jsem získal svůj sbor. Nebyl jsem to já, kdo ho získal. Nikdy jsem si nemyslel, že to je mojí úlohou, já jsem pouze kázal evangelium. Proč? Můj sbor získali běžní lidé z mého sboru.

Knihy svědectví v Tabernacle potvrzují Spurgeonova slova. V těchto dokumentech čteme záznamy jeho staršovstva, svědectví o obrácení jako službu řadových členů – přivádět ztracené ve svém okolí k víře. V těchto svědectvích, kterých příkladem jsou následující příběhy, vidíme nejméně pět způsobů, jak církev uchopila Spurgeonovo církevní shromáždění.

1. OSOBNÍ EVANGELIZACE

Spurgeon pravidelně připomínal svým lidem, že evangelizace není jen pro pastory. Naopak, všichni křesťané – muži, ženy i děti – jsou povoláni ohlašovat evangelium všude tam, kde je Pán umístí. Spoustu svědectví z Metropolitan Tabernacle hovoří o věrnosti obyčejných křesťanů, při sdílení evangelia: 

Ellen navštěvovala nedělní školu Anglikánské církve až do doby před třemi roky, kdy odešla a stala se domácí služkou. Tam setrvávala v přirozené tmě, až dokud za devět měsíců do stejné domácnosti nevstoupila naše sestra Elizabeth Farrowová, která se tak stala její spolu služkou. Zdá se, že naše sestra tam nebyla dlouho bez toho, aby se nesnažila udělat něco na slávu Krista a pro dobro duší, protože se stala nástrojem na probuzení tohoto mladého děvčete, kdy si uvědomilo svůj stav ztracenosti.

O Benjaminu Froudovi starší zaznamenali:

Benjamin pracuje u paní Christy a spol., kloboučníků v Bermondsey. Pán Oxford a pán Taylor, naši členové, pracují ve stejném zaměstnání. Díky požehnání Ducha Svatého byl z jejich poučení a varování tento mladík vážně dotknut a probudilo se v něm vědomí jeho stavu ztraceného hříšníka.

Stojí za to si tyto záznamy všimnout, protože Farrowová, Oxford a Taylor nebyli studenty Pastors‘ College ani staršími sboru. Byli to jen věrní členové církve. A přece byli poučeni o evangeliu a starali se „o Kristovu slávu a dobro duší“. Byli vystrojeni a nesli břemeno sdílet Krista s lidmi okolo sebe.

Celý článek najdete na stránce Spoločenstva evanjelia tady:

Pokračuj ve čtení

Autorem je Geoff Chang docent historické teologie a správce Spurgeonovy knihovny na Midwestern Baptist Theological Seminary v Kansas City v Missouri. Slouží jako starší v baptistickém sboru Wornall Road. Je editorem a autorem více knih, včetně Spurgeon the Pastor.

Autor fotky: Brett Sayles: https://www.pexels.com/sk-sk/photo/kostol-miestnost-izba-stolicka-3633711/

Slovenská pobočka The Gospel Coalition: "Pomáháme lidem, aby lépe poznali Boží slovo svou myslí, aby plněji milovali Boha svým životem a aby se angažovali ve světě s milostí a pravdou."

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Na našem webu používáme soubory cookie

Potvrďte prosím, zda přijímáte naše sledovací soubory cookie: Google Analytics, Facebook Pixel. Sledování můžete také odmítnout, takže můžete nadále navštěvovat naše webové stránky bez odesílání jakýchkoli dat službám třetích stran.