Učitelé besídky, náboženství nebo nedělní školy jsou lidé mimořádně kreativní a určitě by podobných nápadů dokázali okamžitě vystrouhat i 100. A pokud takové máte, tak sem s nimi! Navzdory tomu věříme, že tato desítka nápadů Vás snad také inspiruje a rozšíří Vám možnosti. Můžete je použít nejen na vyučování, ale i na samostatnou akci, kam pozvete rodiny s dětmi z okolí sboru a zábavné aktivity spojíte s evangeliem nebo na dětský tábor. Při hře je dobré vždy přidat teologický kontext přiměřeně věku a snad si Vaši přátelé ze setkání něco odnesou. 

Co to tady teda máme?

1. Biblický „scavenger hunt“ 

Možná poznáte hru „scavenger hunt“, možná ne. Vedoucí nebo učitelé besídky připraví listy papíru, kam napíšou nebo nakreslí (pro menší děti) seznam předmětů nebo věcí, které potom v menších týmech mají hledat. Například: tužka, šátek, ponožky. Tým dětí se rozběhne po okolí a v co nejkratším čase donese věci ze seznamu. Ten tým, který je shromáždí první, vyhrává. 

Biblický lov pokladů bude založený na předmětech, které mají něco společného s biblickými příběhy. Učitelé besídky mohou tyto předměty před hodinou nenápadně porozkládat po místnosti, pokud se tam běžně nenacházejí. Děti potom hledají: košíky (Mojžíš), flašku s medem (Samson), plyšové zvířata (Stvoření, Noe), kameny (Mojžíš a voda ze skály), hračkářskou loďku (povolání rybářů) nebo chleba (5 chlebů a 2 rybičky) nebo praženou kukuřici (Mojžíš – manna na poušti)

Hru můžete zaměřit na ty příběhy, které jste se učili nedávno a chcete je zopakovat. Děti mohou samé hádat, se kterým příběhem má určitá věc něco společného. 

2. Chválící party

Může být součástí hodiny nebo jako samostatná akce. Děti spolu s vedoucími si zopakují všechny písničky, které o Pánu Bohu a evangeliu znají. Samozřejmě i s ukazováním, přičemž vždy některé z dětí ukazování vede. Ideální je, pokud máte v týmu hudebníka, případně poslouží i předloha z magnetofonu nebo mobilu. Ač se to zdá příliš jednoduché, může to děti dost dobře strhnout. 

Pokud byste party organizovali jako samostatnou akci, můžete písně střídat s hrami a připravit pro hosty malé občerstvení jak se na party patří. Takový program může být vhodný i na závěrečné setkání besídky na konci roku. 

3. Umělecká dílna na základě stvoření

Budete vyrábět všechny možné druhy zvířátek. Buď je vystřihovat, lepit a skládat nebo malovat vodovkami na velké plátno. Můžete si spolu vyrobit kulisy džungle a do ní potom zvířátka přidávat. Rodiče, děti i vedoucí rozděleni v týmech, každý si plní konkrétní úlohu a potom se můžete zase vystřídat. Možností je hodně. Příště se můžete jít podívat do místního ZOO a zjistit jestli se Vaše zvířátka podobají. 

4. Tvorba modlitebního seznamu

Učitelé připraví pro děti velký sešit, kam budou postupně zapisovat modlitební předměty. Ty můžete okrášlit různými nálepkami, obrázky, fotkami. Následně, pokud Pán Bůh odpovídá, můžete si k modlitbám psát, co se změnilo a co se podařilo. Děti tak budou vědět, jak důležitá je modlitba a že ji Bůh slyší. 

5. Sázení rostlin

Pokud máte aspoň malý prostor, kde si děti mohou uložit pár květináčů a do nich zasadit rostlinky, o které se potom starají a polívají, využijte to. Je více biblických příběhů, které hovoří o semínkách nebo růstu, ovoci. Děti uvidí v přímém přenose, jak se něco takového děje. A mohou si květináče i ozdobit. Pokud máte sborovou zahradu, můžete pozvat kamarády a spolu s dobrým občerstvením a přiměřeným příběhem se může z akce stát jarní zahradní party.

6. Loutkové divadlo k podobenstvím

Ať už koupíte jednoduché loutky nebo si je děti sami vyrobí, můžete si potom zahrát jakýkoliv příběh z Bible, nebo se zaměříte jen na podobenství.

7. Soutěž v pamatování si veršů

Určitě se i vy učíte na besídce různé veršíky. Jenže dětem velmi rychle utečou z pěkných hlaviček. Zkuste si jednou za rok všechny zopakovat, případně je dětem vytisknout na papír a příště je vyzkoušíte, kdo si jich zapamatoval nejvíc. Pokud by dokázali děti ještě i jednoduše říct, o čem veršíky hovoří, bude to dokonalé. Je to určitě víc vhodné pro větší děti, i když v jednoduché úpravě si svoje znalosti mohou vyzkoušet i ty menší. 

8. Hra na misionáře

Doneste kostýmy, udělejte výzdobu a zahrajte si na misionáře. Nejdříve dětem vyprávějte nějaký skutečný misionářský příběh, který si potom zahráte. Rozdělíte úlohy, kdo bude kdo a dáte jim vyzkoušet, jak to v takových příbězích bývá. Pokud byste podobnou hru zvolili v přírodě, bude to o kus zajímavější. 

9. Chemická party

Pokud máte ve svém okolí člověka, který je fanoušek do chemie, připravte si chemickou party. I na internetu najdete hodně nápadů na jednoduché pokusy z běžných domácích surovin. Je potřeba samozřejmě hledět na bezpečnost účastníků a připravit jim ochranný oděv nebo brýle, ale pro menší a větší to může být pěkný zážitek, který navíc spojíte např. s příběhem o Stvoření nebo jinak aplikujete na Bibli

10. Zahraj to pantomimou

Už jste někdy zkusili vyjádřit konkrétní příběh z Bible pomocí pantomimy? My jsme to na besídce zkoušeli a děti to velmi bavilo. Není to tak těžké, jak by se zdálo. Tak například předvádíte lva, jak řve a pomaličku kráčí místností. Chtěl by něco sežrat, ale najednou STOP, kdosi mu zavře ústa. Daniel! Ano, správně. Nebo předvádíte krásnou princeznu, dlouhé vlasy, milou tvář jak se bojácně snaží vstoupit do místnosti. Zboku rukou naznačíte, že už jí chce někdo setnout hlavu, ale STOP, to se nestane. Ester! Bingo! Je to spíš pro větší děti, ale zabavíte se všichni. 

Foto od Sigmund na Unsplash

Eva Bechná pracuje jako pastorační asistentka ve sboru Církve bratrské v Žilině. Ve sboru se mimo jiné věnuje dlouhodobě práci s dětmi a maminkami a také vydávání sborového newsletteru Fajo.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Na našem webu používáme soubory cookie

Potvrďte prosím, zda přijímáte naše sledovací soubory cookie: Google Analytics, Facebook Pixel. Sledování můžete také odmítnout, takže můžete nadále navštěvovat naše webové stránky bez odesílání jakýchkoli dat službám třetích stran.