Předtím, než jsem začal studovat teologii, studoval jsem klasickou filologii (což znamená, historii, jazyk, kulturu a literaturu Římské a Řecké říše). Tam jsme se naučili něco krásné o císařích a chtěl bych vám o tom povyprávět.

Když chtěl nějaký římský císař obsadit nějaký národ (třebas, Palestinu v 1. století před Kristem), přišel ke králi nebo vévodovi toho národa a řekl: „Zdar, máme pro vás dobrou zprávu (po řecky, evangelion), radostnou zvěst! Přinesli jsme vám pokoj a mír, protože v nikom jiném není spásy, protože pod nebem není jiného jména, daného lidem, ve kterém byste měli spasení, než jméno Císaře. Císař je Pán nebe a země, císař je král národů, protože císař je Boží syn.“

Zní to povědomě?

Znáte to?

Vždy jsem si myslel, že Ježíš a apoštolové vymysleli takovéto „fráze.“ Samozřejmě, že Ježíš vymyslel evangelium, přece on je evangeliem, ne?

Časem jsem zjistil, že to není úplně tak. Apoštolové dělali něco mnohem lepšího. Vzali politickou propagandu, kterou císař a Římská říše používali v té době, aby zvěstovali Ježíšovy skutky. Mluvili způsobem, kterým lidé chápali svět kolem sebe.

Apoštolové využívali tehdejší politické billboardy, aby zvěstovali evangelium.

Císař říkal, že přinese mír a pokoj, a způsob, kterým to dělal, byl meč. Pokloňte se císaři nebo zemřete. Potom přijde Ježíš a říká: „Mám pro vás dobrou zprávu! Přinesu vám pokoj a mír.“ Lidé tomu rozuměli, ale ptali se: „Jak to přineseš? Jsi jako císař?“ A tehdy Ježíš uzdravoval, odpustil hříchy, postaral se o fyzické i duchovní potřeby lidí.

To je evangelium. To je dobrá zpráva.

Evangelium je to, že Ježíš přinesl skutečný mír a pokoj. Mír mezi námi a Bohem. Mír člověka s člověkem. Evangelium je to, že Ježíš se postará o tělo, o duši a o ducha.

A všechno to dělá způsobem, jakému lidé rozumí. Ne mečem, ale láskou a starostlivostí.

Ježíš mluví jazyky. Nemluví „křesťansky“, ale mluví přesně tak, jak mu lidé můžou rozumět.

Co kdybychom i my používali politickou propagandu, abychom zvěstovali Ježíšovy skutky?

V posledních měsících, jelikož se blíží parlamentní volby na Slovensku, vidím všude politické strany, které říkají „Dobrý stát slouží lidem.“ „Pracujeme pro lidi,“ „Jsem změna,“… ale myslím, že málokdo jim věří. Ježíš je ale „dobrý Král, který slouží lidem.“ Je Pánem, který „dělá pro lidi,“ a přinese „změnu“ do našich životů, do duchovního, do psychického a do fyzického.

Co kdybychom používali „memes,“ virální videa na YouTubu, Facebooku, filmy a věci, které náš svět řeší, abychom zvěstovali Ježíšovy předivné skutky. Co kdybychom využívali touhu po revoluci, kterou Hunger Games a další mládežnické filmy z posledních let vzbudily, abychom mluvili o Ježíšově revoluci, o revoluci lásky?

Musíme mluvit jazyky. Ježíš to dělal. Apoštolové to dělali. Co uděláme my?

Přidáš se k revoluci?

José, původem ze Španělska, je vedoucím mládeže v CB-Žilina (SK). Mimo jiné vede mládežnickou komunitu re.focus, kde slouží slovem, vede misijní skupinu a "hraje worship". José se naučil velmi rychle (za 6 měsíců) plynule slovensky, momentálně studuje na TCM.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Na našem webu používáme soubory cookie

Potvrďte prosím, zda přijímáte naše sledovací soubory cookie: Google Analytics, Facebook Pixel. Sledování můžete také odmítnout, takže můžete nadále navštěvovat naše webové stránky bez odesílání jakýchkoli dat službám třetích stran.