„Příprava sushi umí být velmi zábavná, má prvky teambuildingu, buduje vztahy při vzájemném povzbuzování se a může odhalit skryté talenty :)“
Příprava před: 1 hodina
Potraviny (10-12 lidí):
- Sushi rýže 1kg
- Rýžový ocet nebo jiný, pokud nemáme
- Hnědý třtinový cukr
- Sůl
- 10-15 ks nori
- Čerstvý (!) Filet z lososa nebo balený uzený losos
- 2 avokáda
- Kikkoman sojová omáčka (chutná jinak než běžná sojová omáčka)
- Wasabi
- Bambusová podložka na rolování sushi rolky
- Hůlky k jídlu
Tato pochoutka není z těch levnějších na prvotní nákup surovin a jiných potřebností, ale odmění se tím, že je opravdu netradiční a čím dál tím víc oblíbená. Zároveň je tam nekonečné množství variací, podle chuti, odvážnosti a skillů. Člověk může experimentovat: krabí tyčinky, okurka, tuňák (čerstvý / konzervovaný), vajíčková omeleta, shitake houby, krevety, … možností je mnoho. Pokud používáme rybu, je velmi důležitá její čerstvost a kvalita! Nepoužíváme mražené maso. Já pořizuji všechny suroviny (hlavně ryby) v Makru (v SR Metro), ale většinu surovin dostat už i např. v Tescu. Kombinace avokádo + losos je velmi chutná a vhodná na první sushi pokus, je moje nejoblíbenější, lehká a svěží, prostě mňam 🙂
Důležité je před eventem připravit rýži, aby byla hotová již při příchodu lidí. Skvělý a osvědčený recept je na tomto blogu. Já doporučuji chladit rýži tak, že ji rozprostřu na plech. Nakrájíme i ostatní suroviny, rybu na pásy s průměrem 1x1cm a délkou podle nori, avokádo přibližně stejně, někde mezi 0,5-1 cm v průměru.
K samotnému rolování sushi je mnoho návodů na internetu, ať už videa nebo obrázkové postupy, takže hledejte, není to složité. Jedno doporučení – mějte u sebe misku s vodou. Rýže je extra lepkavá, ale pokud má člověk mokré ruce, tak se nelepí. Zároveň rolku „zalepíme“ tak, že konec nori potřeme vodou a dokončíme rolování. Mokrým a ostrým nožem nakrájíme rolku (kousky by měly být tak velké, aby je člověk zvládl sníst na jedno sousto, žádné ukusování) a máme hotovo.
Bylo by super, kdyby si každý účastník vyzkoušel udělat alespoň jednu rolku s pomocí někoho, kdo už ví, jak se to dělá. Zkušenost ukázala, že lidé jsou plni překvapení a některým vyšel jejich první pokus opravdu výborně. Taková aktivita umí být velmi zábavná, má prvky teambuildingu, buduje vztahy při vzájemném povzbuzování se a může odhalit skryté talenty 🙂
Společný výkon zpečetíme pojídáním našeho veledíla: sushi dáme do středu (např. do pyramidy), rozložíme několik misek s trochou sojové omáčky (případně každému vlastní) a do nabídky dáme i wasabi. Sushi jíme hůlkami nebo umytýma rukama. V žádném případě je na hůlky nenapichujeme ani nepoužíváme vidličky. Do sojové omáčky namáčíme jen jemně, abychom nepřebili chuť surovin.
Za příspěvek děkujeme Nadi Klaudíny, která je jedním z lídrů komunity re.focus v Žilině